Dirigent og kunstnerisk leder

Iver Kleive er født i Skien i 1949. I 1972 tok han kantoreksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Fra 1973-76 studerte han orgelspill ved Staatliche Hochschule für Musik i München, og avla tysk statseksamen (Solistenprüfung) i solistklassen for organister. Iver Kleive var organist i Frogner kirke 1976-81, i Røyken kirke 1982-85 og i Helgerud kirke i Bærum fra 1987.

Bakgrunn for korarbeidet har han fra det legendariske Münchener Bachchor, med dirigent Karl Richter, hvor han sang 1. tenor i 3 år.

Som organist debuterte Iver Kleive i Oslo i 1978, og har siden hatt flere solokonserter. Han har vært solist med Oslo Filharmoniske Orkester, og var fast pianist i Krinkastingsorkesteret i en 10-årsperiode. Iver Kleive har også vært orgelsolist på alle våre kirkemusikkfestspill. Han har vært solist med Kringkastingsorkesteret, Stavanger Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Høsten 1992 ble han engasjert som solist på synthesizer med Oslo Filharmoniske Orkester og dirigenten Mariss Janssons på en ukes turne i Storbritannia.

Iver Kleive har utenom sitt virke som organist, drevet et allsidig musikalsk arbeid. Fra 1972 og frem til i dag har han medvirket i nærmere 200 plateinnspillinger som studiomusiker, komponist og arrangør. Kleive beskriver seg selv som en improviserende musiker som ønsker å veksle mellom klassisk og pop, folkemusikk og jazz. Orgelet og kirken er likevel hovedinstrument og basis.

Iver Kleive har sittet i juryen ved flere Spellemannpris-utdelinger. Han har også en stor del av æren for at vår folkelige musikktradisjon har kommet frem i lyset. Han har gitt ut flere plater med sangeren Sondre Bratland. Hans samarbeid går også til den brasilianske percussionisten Nana Vasconcelos.

Flere av fåre fremste solister har blitt akkompagnert av Iver Kleive: Arve Tellefsen, Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal for å nevne noen. Han turnerte høsten 1990 over hele USA sammen med Ole Edvard Antonsen. Han har spilt med Bjørn Eidsvåg i Moskva, Ytre Suløen Jassensemble i New Orleans, Sigmund Groven i Skotland, USA og Karibien. Han har turnert med Knut Reiersrud i India, Pakistan og Sør-Afrika, samt med Carola i Norge og Sverige.

Han fikk Spellemannprisen for “Blå Koral” med Knut Reiersrud i 1992. Samme år spilte han inn "Rosa frå Betlehem" med Sondre Bratland i fødselskirken i Betlehem.

Sammen med Knut Reiersrud komponerte og spilte Kleive inn singelen "Nåde". Melodien som har sitt utspring i "Overmåte full av nåde" ble benyttet som avslutningstoner under selve åpningsseremonien for OL på Lillehammer i 1994.

I 1995 ga Kleive ut sin første CD med egne komposisjoner, “Kyrie”, et visjonært album som sprenger rammene både for kirkemusikk og popmusikk. I 1996 ga han ut “Himmelskip” sammen med Knut Reiersrud.

Høsten 1998 utga Iver Kleive “Juleevangeliet”, fortellingen om Jesusbarnet, -  spilt, fortalt og sunget av Iver Kleive, Paolo Vinaccia, Jon Eikemo, Anne Gravir, Ronnie Johansen og Oslo Bach-kor. Samme år ga han ut Lina Sandell platen "Blott en dag" med Carola. Samarbeidet med Carola førte også til et opphold i Betlehem hvor de lagde platen "Jul i Betlehem" som solgte i 350 000 eksemplarer.

Høsten 2002 høst kom han med en ny plate med salmer og sanger av Grundtvig, sammen med Knut Reiersrud og Povl Dissing.

Kleive har gitt ut flere solo-CDer og hadde en formidabel suksess med platen Hyrdenes tilbedelse (2004).

Nåde over nåde som han ga ut sammen med Knut Reiersrud høsten 2006 fikk Danish Music Awards - Folk 2007, i klassen ”Årets utenlandske album”.

Høsten 2007 ga han ut Requiem. Verket er komponert for orgel og kor av Iver Kleive og dedisert til hans egen sønn Alexander, ofrene av den 11. september 2001 og alle soldatene som kommer hjem i kiste. Platen ble innspilt i Slovenia i samarbeid med
Oslo Bach-kor, Kammerkoret Mimas (Tromsø) og APZ Tone Tomšic (Lubljana). Verket har også blitt fremført på konserter - bl.a iTromsø, Bergen, Molde, Riga og København, med Kleive som organist.

Requiem ble av NOPA kåret til Årets verk i 2008.

Les mer om Requiem her

I 2008 åpnet han åpnet Nobelkonserten i Oslo Spektrum med sitt eget orgelstykke, og i 2009 laget han en en internasjonal salmeplate: "Hymns" i New York. Platen ble spilt inn sammen med Sigvart Dagsland, den legendariske trompeteren Lew Solloff (Blood Sweat and Tears), samt gitaristen Snowy White (Pink Floyd). Hymns ble oppført med dobbelkonsert i Nidarosdomen under Olavsdagene 2009

Iver kleive bidro med sitt orgelspill til at filmen "De Usynlige" fikk Amanda pris for beste musikk Høsten 2009.

I 2010 gav han ut den første rendyrkede innspillingen i verdenshistorien for munnspill og orgel: Verdens minste og verdens største
instrument i samspill. Innspillingen inneholder blant annet en nykomponert Provensalsk suite i 4 satser for munnspill og orgel.

Mer om Iver Kleives plateutgivelser

Januar 2017 ble musiker og komponist Iver Kleive av H.M. Kongen utnevnt til til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St.Olavs Orden for hans innsats for norsk musikkliv".

Mer om utnevnelsen her